Op zondag 4 april vieren we Pasen en zeker ook de overwinning van onze jacht op chocolade-eieren die we in onze tuinen hebben gevonden (of in onze appartementen, dat kan ook). Fransen zijn grote eierconsumenten, want ze eten er maar liefst 217 per jaar! Wat chocolade-eieren betreft, worden er jaarlijks maar liefst 4000 ton verkocht. Maar weet u echt alles over eieren en de tradities rond (eieren) tijdens de vastentijd ? Dit is een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij een van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen, of het nu om chocolade gaat of niet! 
Wat is een ei?
Het ontstaan van een ei is zo fascinerend dat het bijna op magie lijkt. Een kip legt elke dag een ei en heeft daarvoor niet per se een haan nodig. De meeste legkippenhouderijen hebben dan ook geen hanen en geven de voorkeur aan celibaat. In dat geval is het ei onbevrucht. Tijdens de vorming ervan ontwikkelen de eicellen van de kip zich tot de dooier na 10 dagen. Na een verblijf in een kanaal dat de eileider wordt genoemd, vormt zich in slechts enkele uren het eiwit eromheen.
De schaal wordt gevormd door de werking van calcium , dat wordt opgeslagen in de botten en darmen van de kip. Een goed gevoede kip heeft een stevigere schaal! Het ei krijgt zo zijn eivormige vorm en mineraliseert met calcietkristallen . Deze mineralisatie is een van de snelste in de levende wereld! 
Hoe kies je een goed ei?
Niet alle eieren zijn gelijk en daarom is het belangrijk om te letten op de herkomst en de houderijomstandigheden van de kippen. Hiervoor is het essentieel om te kijken naar de eicode op de schaal. Het eerste cijfer geeft namelijk aan in welke ruimte de kip is gehouden: 0 voor vrije uitloop, 1 voor scharrelkippen met toegang tot een weide, 2 voor scharrelkippen in een industriële stal zonder toegang tot buiten, maar met natuurlijk licht en 3 voor scharrelkippen in een industriële stal met kunstlicht zonder toegang tot een weide.
De twee letters die volgen geven de herkomst van de eieren aan en de laatste cijfers geven het nummer van het bedrijf aan voor traceerbaarheid. Aangezien Frankrijk de grootste producent van eieren in Europa is, zijn Franse eieren vooral op de nationale markt te vinden.
Door deze indicatoren te volgen, komt u meer te weten over de kwaliteit van uw eieren, want de vermeldingen op de verpakkingen, zoals “verse eieren” en “boerderijeieren “, zijn vaak misleidend en zeggen niet veel. Bovendien geeft het Label Rouge extra informatie over de kwaliteit van uw eieren. Kippen die onder dit label worden gehouden, profiteren namelijk over het algemeen van betere leefomstandigheden. Nu u weet hoe u uw eieren moet kiezen, is het tijd om u enkele feiten over eieren te vertellen die u zeker minder dom zullen maken! 
5 dingen die u moet weten over eieren
Eieren zijn goed voor de gezondheid
We weten dat ze rijk zijn aan eiwitten, maar ze bevatten ook antioxidanten, vitamine A, B12 en D, en 9 aminozuren die bijdragen aan de gezondheid van de weefsels en cellen van het lichaam. Door eieren te eten, versterkt u ook uw haar en nagels en onderhoudt u uw spieren.
De eierschaal is poreus
Dat is de belangrijkste reden waarom deze de geuren van andere voedingsmiddelen absorbeert. De smaak van het ei kan ook veranderen, dus bewaar uw eieren in de daarvoor bestemde doos.
Niet alle eieren hebben dezelfde kleur
De kleur van de schaal hangt af van het ras van de kip. Er zijn eieren in alle kleuren: bruin, wit, groen, kortom alle kleuren van de regenboog. Daarom zijn er in Frankrijk vooral beige eieren te vinden, terwijl ze in de Verenigde Staten vooral wit zijn. Let voortaan maar eens extra op dit detail wanneer u op reis gaat!
Eieren mogen nooit worden gewassen
De beschermende laag op de schaal verdwijnt bij contact met water en kan een risico op besmetting veroorzaken. In de Verenigde Staten (alweer!) moeten eieren direct in de koelkast worden bewaard, omdat ze bij de verkoop worden gewassen.
Dompel uw ei in een glas water om te zien of het nog eetbaar is
als het vers is en zinkt, moet u het snel consumeren als het in het midden van het glas blijft liggen, en als het blijft drijven, is het niet meer eetbaar. Nu u alles weet over eieren, gaan we het hebben over chocolade-eieren. 
De oude oorsprong van het paasei
De oorsprong van het paasei gaat terug tot de oudheid, toen het verboden was om tijdens de vastentijd eieren te eten. De eieren die door kippen werden gelegd, werden bewaard tot Pasen, waar ze na gezegend en beschilderd te zijn, aan de kinderen werden gegeven. De Egyptenaren en Perzen beschilderden ze om de vernieuwing van het leven te symboliseren, terwijl in de Gallische oudheid de druïden ze rood beschilderden om de zon te vieren. In de 9e eeuw verbood ook de katholieke kerk het eten van eieren, en werden de overtollige eieren van de kippen versierd met de decoraties die we vandaag de dag zo goed kennen.
In de 17e en 18e eeuw werden eieren aan de vorstelijke hoven rijkelijk versierd en aangeboden met verrassingen om te verleiden. Lodewijk XV gaf zelfs een enorm ei aan zijn minnares Madame du Barry, die er een beeldje van Cupido in aantrof! 
Waarom het kippenei chocolade werd…
Het is nog onbekend wanneer het idee om chocolade-eieren te ontwikkelen voor het eerst ontstond. In de 17e eeuw begon men echter in de Elzas eieren aan één kant door te prikken en ze leeg te maken om ze vervolgens met chocolade te vullen.
Pas in de 19e eeuw verschenen de volledig chocolade-eieren , dankzij nieuwe technieken voor het verwerken van cacaomassa en de komst van speciale mallen waarmee deze eivormige vormen konden worden gemaakt. Tegenwoordig worden chocolade-eieren op grote schaal verkocht en zijn ze verkrijgbaar in alle vormen, smaken en kleuren. Ze hebben niet veel meer te maken met die van kippen, maar blijven kleine en grote mensen bekoren!
En de kip in dit alles?
Het staat vast dat op 4 april het konijn (artikelen over dit dier met grote oren zijn overigens te vinden op de blog) zal concurreren met de kip, aangezien het konijn verantwoordelijk is voor de bezorging, zelfs ondanks de avondklok. Als symbool van vruchtbaarheid en liefde werd hij door christenen natuurlijk geassocieerd met Pasen. Zozeer zelfs dat men zich ging voorstellen dat het een konijn was dat de eieren uitdeelde, ten koste van de arme kip.
Toch doet ze erg haar best. Terwijl een kip in de jaren 1900 gemiddeld 80 eieren per jaar legde, zijn dat er vandaag de dag meer dan 300 per jaar voor kippen die in legbatterijen worden gehouden ! De belangrijkste oorzaak is genetische selectie, het creëren van hybride legkippen , maar ook door veranderingen in haar voeding.

De morfologie van de kip verandert
De intensieve veeteelt heeft de wereld van het pluimvee volledig op zijn kop gezet, zelfs fysiek. Heden hebben kippen een morfologie die volledig verschilt van die van hun voorouders, zowel wat betreft het skelet , dat overdimensionneerd is, als wat betreft de chemische samenstelling van de botten , of zelfs de genetica in het algemeen. Ze zijn ook groter, maar leven daardoor ook minder lang: terwijl een wilde haan een levensverwachting heeft tussen 3 en 11 jaar, leven legkippen slechts één jaar!
Het lijkt dan ook essentieel om onze manier van eieren consumeren te herzien en ons bewust te worden van het lot van deze gevederde dames . Door bijvoorbeeld uw eierconsumptie te verminderen, kunt u zonder schuldgevoel naar uw kippen in de tuin kijken! Geef de voorkeur aan chocolade-eieren in plaats van die van onze vrienden, en voorkom zo een levercrisis.
Zo, nu weet u alles over kippen en hun dagelijkse geschenken. Pasen heeft nu geen geheimen meer voor u! Als liefhebber van eieren en kippen, van vlees of chocolade, begrijpt u de plaats en het belang die ze in ons leven innemen. Door deze waarden van generatie op generatie door te geven aan onze gevederde vrienden, zorgen we ervoor dat ze blijven bestaan en kunnen we nog meer genieten van onze (paas)eieren. En vergeet niet: eens een kip, altijd een kip!
