Dehoningbijis hetmeest verbazingwekkende wezen in de wereld van de insecten. Het lichaam van de bij is kwetsbaar, haar leven is kort en haar vijanden zijn talrijk. Toch worden deze ontmoedigende nadelen genegeerd, terwijl de bij dagelijks haar taak vervult.strong>talrijk. Toch worden deze ontmoedigendenadelengenegeerd terwijl de bij dagelijks haartaakverricht omnectarenstuifmeelverzamelt en naar de bijenkorf brengt, zodat toekomstigegeneratiesbijen kunnen gedijen. De bij is zelfs bereid te sterven om debijenkorf te verdedigen.
Hoewel mensen endierendoor de geschiedenis heen bijenkasten hebben geplunderd omhoning te proeven, heeft de bij het overleefd en zich aangepast aanklimatenen omstandigheden die ver afstaan van die waarin bijen voor het eerst werden geregistreerd. Ontdek in dit artikel hoe bijen honing maken en hoe de mens hungeheimen heeft ontrafeld.

Waarom produceren bijen honing?
Bijen zijnintelligentenpraktisch. Inde lenteenzomer zijn dewerkbijenbezig met het verzamelen van nectar en stuifmeel omhoning voor dewinter te maken. Buiten de korf zouden de bijen de koude wintermaanden niet overleven. Ook tijdens de winter zijn er maar weinigvoedselbronnenzijn ook zeer schaars tijdens de winter.
Onbetwiste fan van bijen? Ontdek onzecollectie van voorwerpen & cadeau-ideeën over bijen
Honingbijen maken tijdens de warme maanden zoveel mogelijk honing om de kolonie tijdens het “dode seizoen” te kunnen onderhouden. De honing wordt gebruikt omde jongen te voeden. De nieuwe bijen eten nectar en stuifmeel, zodat ze sterk zijn en klaar om te werken zodra de lente begint.

Honing
Een kostbare nectar
De belangrijkste voedselbronnen van bijen zijn stuifmeel, nectar en honing. Stuifmeel is rijk aaneiwitten en nectar levert een breed scala aansuikers; ze zijn dus goedeenergiebronnenop korte termijn. Bijenverzamelende nectar, die wordt teruggebracht naar dehoningratenvan de bijenkorf, waar het een proces vanventilatieenverdamping, om uiteindelijk in honing te veranderen.
Honing is een essentiële voedingsbron voor bijen, met name voor honingbijen. Honing is een voedingsbron die rijk is aan energie, suikers enkoolhydraten. Honing bederft niet en kan worden opgeslagen in de honingraten van de bijenkorf. In theorie kan het voor altijd worden bewaard, omdatbacteriënenschimmelszich er niet in kunnen ontwikkelen. Dit betekent dat honing een ideale voedselbron is voor de winter, wanneer de voorraden nectar en stuifmeel schaars zijn. Om u een idee te geven van de houdbaarheid van honing: in de graven van sommigefarao’s.
Honing is essentieel voor bijen, omdat ze tijdens de wintermaanden eenkolonievanongeveer 10.000 bijenin leven moeten houden en latenzoemen.van ongeveer 10.000 bijen in leven te houden en te laten zoemen. Hommels en wespen laten hun kolonie sterven en laten alleen hunkoningin in leven, waardoor ze grote hoeveelheden honing kunnen produceren. Honingbijen hebben minstens 20 tot 30 pond honing nodig om een gemiddelde winter te overleven. Vaak wordt extra honing geproduceerd om het hoofd te bieden aan natuurlijkepredatie. Daarom zijn ze ideaal om door de mens te worden gekweekt, vooral als de weersomstandigheden idyllisch zijn tijdens de zomermaanden.weersomstandigheden tijdens de zomermaanden idyllisch zijn.
Hoeveel honing produceert een bij?
Een hardwerkende bij produceert een twaalfde vantheelepelgedurende haar hele leven (dat kan variëren van 36 dagen in de zomer tot 3-4 maanden in de winter). Dat komt neer op 12 honingbijen die samen deze ene theelepel produceren. Een heerlijke lepel honing gemengd metpapof eensmoothiekan uwontbijt, maar neem even de tijd bij elkehapom te genieten van de onnavolgbare toewijding van deze kleine insecten!
De voordelen van honing
Er zijn tal vanvoordelenvoor degezondheidvan honing, dat al duizenden jaren wordt gebruikt om tal vankwalen. Hier volgen enkele voorbeelden.
- Honing is goed voor hetbloed
- Honing is veiliger dan suiker
- Honing is goed voor liefhebbers vanyoga
- Honing isantibacterieelenantiseptisch.
- Honing is een energierijk voedingsmiddel
- Honing helpt bij despijsvertering
- Honing bestrijdtinfectiesvan de huid en dehoofdhuid
- Honing helpt kinderen omte slapen

Produceren alle bijen honing?
Soorten bijen
Een bijenkorf bestaat uit eenkoningin, honderden darren en duizendenwerkbijen.
De honingbijenwerkster
De werkbijen vertegenwoordigen 99% van de populatie van de bijenkorf en zijn waarschijnlijk de enige soort bijen die u ooit hebt gezien. Het zijn allemaalvrouwtjesen doen bijna al hetwerkin de bijenkorf. Werkbijen leven ongeveer 45 dagen en de taken die ze uitvoeren zijn afhankelijk van de leeftijd van de werkbij.
De werkbij is verantwoordelijk voor hetvoedenvan de larven, het verzorgen van de koningin, hetschoonmakenvan de bijenkorf en hetcontrolevan detemperatuurin de bijenkorf, hetverzamelenenbereidenvan voedsel, hethetonderkomen te bewaken en dehoningraten te maken.
De werkbij heeft eenstekelige angelom zichzelf en de bijenkorf te beschermen. Wanneer de werkbij gedwongen wordt haar angel te gebruiken, blijft deze in de huid van het slachtoffer steken. Wanneer ze probeert weg te vliegen van het slachtoffer, blijft de angel vastzitten aan degifzakdie gif blijft pompen totdat deze leeg is. Als gevolg daarvan sterft de werkbij.
De
De hommel
Hommels zijn de enigemannetjes in een bijenkolonie. Ze hebben maar één doel, namelijkparrenmet de koninginnen van andere bijenkasten. Ze leven ongeveer twee keer zo lang als werkbijen, namelijk ongeveer 90 dagen.
Honingbijenmet een grote, rondelichaam en grote ogen; ze hebben ook geen angel. Ze voeden zich niet zelf als ze honger hebben, maar steken huntong Mannelijke bijenmâlesleven alleen in de bijenkasten tijdens de lente- en zomermaanden, wanneer de kolonie in overlevingsmodus gaatoverlevingsmodusgaat; in de winter verlaten ze de bijenkorf. Hommels verlaten de bijenkorf samen met de nieuwe koninginnen en gaan naar paringsgebiedenwaar de snelste hommels de koninginnen vangen. Zodra een hommel zich heeft gepaard, sterft hij. De overgebleven hommels sterven wanneer het voedsel voor de winter opraakt.
De koningin
Elke bijenkorf heeft een bijenkoningin, die demoedervan de hele bijenkorf. Zij is het enige vrouwtje dat zich kan voortplanten en in de lente en zomer kan ze 1500eierenper dag leggen. Voordat ze eitjes legt, inspecteert de koningin elke cel van de honingraat om er zeker van te zijn dat de werkbijen deze goed schoonmaken.
De honingbijenkoningin heeft een langebuiken kleine vleugels, en ze is veelgroterdan de andere bijen in de kolonie. De koningin produceertstoffendie instructies gevenen het gedrag van haar kolonie beïnvloeden.
Om koninginnen te creëren, laat men gezonde
Zodra de nieuwe bijenkoninginnengeboren zijn,dodenalle andere koninginnen in ontwikkeling in de bijenkorf. Zodra ze voldoende ontwikkeld zijn, verlaten ze de bijenkorf om te paren eneen eigen kolonie te stichten, meestal na 5 tot 12 dagen. Ze paren met meer dan een dozijndarrenin drie dagen tijd, voordat ze terugkeren naar de bijenkorf omhun eitjes te leggen. De koninginnen verlaten de bijenkorf nooit meer, tenzij ze een nieuwethuis moeten vinden, wat ze meestal doen nadat ze een nieuwe bijenkoningin hebben voortgebracht.

Is honing het braaksel van bijen?
Het idee dat honing “bijenbraaksel” is, komt voort uit het feit dat bijen de nectar kauwen en uitspugen voordat ze deze omzetten in honing. De meeste mensen zijn het eens met dezehypothese, omdat het een substantie betreft die via de slokdarm in een tweede maag terechtkomt en vervolgens weer wordt uitgespuugd, wat ook het geval is bij braaksel.
Dit is echter een meertechnische benaderingvan deze hypothese. Hier moet eenonderscheidworden gemaakt tussen hetuitbrakenvan bijen en het braaksel vanzoogdierenop basis van het feit dat de door bijen verwerkte nectar en honing nooit in direct contact komen met het voedsel dat op “spijsvertering” zoals het voedsel in de maag van een zoogdier.”
De plaats waar bijen nectar opslaan is als een tweede maag, maar wordt nooit gebruikt om voedsel bij honingbijen te verteren. Het enige doel ervan is omnectar op te slaande nectar.

Hoe wordt stuifmeel honing?
De productie van honing is eenprocesdat uit verschillende stappen bestaat, zoals u zich kunt voorstellen. Laten we stap voor stap volgen hoe honingbijen dit kostbarevoedselvoor de kolonie maken.
Stap 1: De werkbijen verzamelen de nectar
Wanneer de werkbij haarbron van nectar heeft gevonden, begint haar werk! Met behulp van haar zuigsnuit zuigt ze de nectar uit debloemen en bezoekt ze vaak meer dan 100 bloemen tijdens één enkele foerageertocht.
De nectar, samen met een beetjespeekselvan de bij, wordt opgeslagen in een speciale zak diehoningmaagwordt genoemd. Zodra de honingmaag vol is, keert de werkbij terug naar de korf om haar lading af te leveren.
Stap 2: De werkbijen geven de nectar door aan de huisbijen
Terug in de bijenkorf wachten de bijen, de zogenaamde huisbijen, op de terugkeer van deverzamelaars. De werkbijen geven de nectar door aan de bijen die op hen wachten, zodat zij daadwerkelijk kunnen beginnen met hetmakenvan honing. Wanneer de nectargekauwd en van de ene bij naar de andere doorgegeven wordt, veranderenenzymendepH en anderechemische eigenschappen.
In dit stadium bevat het mengsel van nectar en enzymen te veel waterom tijdens de winter te worden opgeslagen. De bijen moeten zich inspannen om het te dehydrateren.
Stap 3: De bijen drogen de honing uit
Een deel van het water wordt uit de honing verwijderd wanneer deze van bij naar bij gaat. Maar bijen gebruiken nog twee andere methoden om de honing te drogen. Ten eerste verspreiden ze de honing over de honingraat. Dit vergroot het oppervlak en zorgt ervoor dat er meer water kan verdampen.de honing uit over de honingkamer. Dit proces vergroot het oppervlak en zorgt ervoor dat er meer water verdampt.
De bijen waaieren ook hun vleugels uit in de buurt van de honing om de luchtstroom te vergroten en nog meer water te laten verdampen. strong>ook met hun vleugels in de buurt van de honing om deluchtstroomte vergroten en nog meervloeistofte laten verdampen. Uiteindelijk heeft de honing een watergehalte van ongeveer 17 tot 20%, tegenover 70% voorheen. Bijen werken echt hard voor hun voedsel!
Stap 4: De bijen bedekken de honingraat met bijenwas.
De laatste stap in het honingproductieproces is de opslag. De honing wordt in de honingraatcellen geplaatst, waar hij blijft totdat de bijen klaar zijn om hemte consumeren. Om de honing vers te houden, wordt elke cel bedekt met bijenwas. De productie van bijenwas is een ander fascinerend proces.
Velen van ons beschouwen honing als vanzelfsprekend. We hoeven alleen maar naar de winkel te gaan en eenheerlijkelokale honing te kopen om ervan tegenieten. We staan zelden stil bij alle tijd die nodig is om honing te produceren. De volgende keer dat u een paardruppelshoning op uwtoastof in uwtheedoet, bedank dan de honderden bijen die dit mogelijk hebben gemaakt!

Bijenwas
Wist je dat alles wat een honingbij doet op de een of andere maniernuttigis? Natuurlijk kennen we allemaal devoordelenentoepassingenvan honing. Maar bijen doen nog veel meer! Ze produceren nog een aantal andere essentiële grondstoffen die door mensen kunnen worden gebruikt: bijenpollen,koninginnengeleien bijenwas. Bijenwas trekt misschien niet zoveelaandachtdan honing, maar speelt een belangrijke rol in hetsuccesvan de kolonie.
Als u het nog niet geraden had, leiden bijen een zeergeordend bestaan. Elke bij heeftzijnrol te vervullen binnen de kolonie, met name deverpleegsters, de verzamelaars, deschoonmakers en zelfs de koningin zelf. Het is dan ook logisch dat hunhuizen net zo goed gepland en functioneel zijn als de bijen zelf. Hun bijenkasten bestaan uit minusculecellenin de vorm vanzeszijden, perfect ontworpen om maximaleopslagruimte Bijenwas is het elementbouwsteenvan de bijenkorf. Bijen van het geslacht Apis produceren het om de zeshoekige honingraat te bouwen waarin de bijen leven, werken, hunjongengrootbrengen enhun voedselvoorraden opslaan. In zijn natuurlijke vorm is bijenwas eigenlijk wit of doorschijnend. Het krijgt degoudenlichtekleur die we associëren met bijenwas wanneer het gekleurd wordt door stuifmeel ofpropolis. Bijenwas bestaat uit ongeveer 300verschillende verbindingenverschillende. De samenstelling kan enigszins variëren, afhankelijk van de plaats waar de bijen leven. Werkbijen zijn verantwoordelijk voor de productie van bijenwas. Ze hebben specialeklierenaan de onderkant van hunachterlijfdiewas afscheidenin de vorm van dunne blaadjes dieschubben worden genoemd. Laten we een van de werkbijen volgen tijdens het productieproces van bijenwas! Wat is bijenwas?
Hoe maken bijen was?
De eerste stap begint wanneer een werkbij de korf verlaat om stuifmeel en nectar te zoeken. Deze bijengevende nectar en honing door aan andere bijen die hetopetenenomzettenin was. Bijen hebben grote hoeveelheden nectar nodig om was te produceren. Een bij moet zelfs zes tot acht pond honing eten om één pond bijenwas te produceren!
Zodra de suiker in was is omgezet, beginnen de bijen deze via hun speciale klieren af te scheiden. De was komt eerst in de vorm van kleinevlokken, maar wordt door de andere bijen op fascinerende wijzegevormdengekneed. De bijen vormen eenkettingen geven de afgescheiden was door langs de ketting. Elke bij kauwt op zijn beurt op de was om dezesoepelenflexibel te maken.
Zodra de was de ideale toestand heeft bereikt, kunnen de bijen beginnen met het bouwen van de zeshoekige honingraten. De raten worden vervolgens gevuld met honing en bedekt met was om vochtverlies te voorkomen.
Hoe wordt bijenwas verkregen?
De meesteimkershalen hun bijenwas uit dewaxdekseltjesdie elke honingcel bedekken. Met behulp van een heet mes verwijdert de imker de deksels, verzamelt ze en smelt ze om de was van de honingresten te scheiden. Omdat was lichter is dan honing, komt het naar de oppervlakte. De imker verwijdert de bovenste laag was en laat deze staan om de was van de honingresten te scheiden.strong>om de was van de resterende honing te scheiden. Omdat was lichter is dan honing, drijft het naar de oppervlakte. De imker verwijdert de bovenste laag was en laat dezeafkoelenzodat het een vaste massavaste massabijenwas wordt.
De voordelen van bijenwas
Net als alles wat bijen produceren, heeft bijenwas bepaaldeeigenschappendie het zeernuttigmaken in huis. En omdat het een natuurlijke stof is, geven veel mensen de voorkeur aan producten voorverzorging,schoonheidenwelzijndie bijenwas bevatten boven producten die onbekende en mogelijkgevaarlijke chemicaliën bevatten. Bijenwas wordt door mensen over de hele wereld gewaardeerd om zijnvoedendeenhelende. Bijenwas is heilzaam omdat het:
- vocht vasthoudt, waardoor het een fantastisch middel is voorde droge huid./strong>.
- Het bevatantioxidantendie de huidglanzendenstralend.
- Het werkt als een afsluitende laag om de huid te beschermen tegenschadelijkemilieutoxines.
- Beschermtde huid en laat haar tegelijkertijdademen.
- Werktontstekingsremmenden kan dus helpen bij de genezing vansnijwondenenblauwe plekken.
- Bevatvitamine Adatcelregeneratie

Conclusie over honingbijen
Hoe eet u uw honing het liefst? In een smoothie?Op toast gesmeerd? Als topping opcrêpes? Ditingrediënt tilt elke lekkernij naar een hoger niveau en is zo natuurlijkheerlijk dat u ditwondervan honing binnen enkele seconden verslinden. Het meest indrukwekkende is dat dit alles het resultaat is van het levenswerk van eenklein, maar ongelooflijkgetalenteerd wezen: de bij.
Honing is heerlijk en voedzaam, daar bestaat geen twijfel over! Het leven van honingbijen staat in het teken van het ondersteunen van de kolonie. Elke bij heeft een rol te vervullen, en die rol moet worden vervuld om de kolonie te latenbloeien. Deproductieen opslag van honing is een van de manieren waarop bijen het succes van de bijenkorf verzekeren. Wij vinden het proces van honingproductieongelooflijk! Wat vindt u ervan? Laat het ons weten in een reactie! Lees voordat u vertrekt ook ons artikel over vlinderrupsen!
