De koe wordt in het dagelijks taalgebruik eengedomesticeerd rund genoemd, ongeacht of het eenvrouwelijk ofmannelijkof haarras, meestal van de soortstier. In een specifiek gebruik wordt de naam gegeven aanvolwassen vrouwtjesvan verschillende grotezoogdieren, met namerunderen, elanden, olifanten, zeeleeuwen en walvissen.
Gedomesticeerde koeienbehoren tot de meest voorkomendedierenopboerderijenter wereld en in het Frans bestaan er verschillende woorden om deze dieren op verschillende leeftijden te beschrijven. Een babykoe wordteen kalf genoemd. Een vrouwelijk kalf wordt somsvaarskalf genoemd en een mannelijk kalfstierkalf.
Heeft u runderen op uw boerderij en wilt u ze allemaal een specifieke naam geven?Lees ons artikel en u vindt 92 ideeën voor namen voor uw koeien.
In dit artikel geven we u gedegen informatie over dit ras van huisdieren. Lees verder om meer te weten te komen over hoe u voor een koe moet zorgen.
Natuurlijke geschiedenis
Zowel mannetjes als vrouwtjes hebbenhoornsen hoewel deze bij veel rassen kort zijn, kunnen ze ook spectaculair groot worden, zoals bijTexaanse enAfrikaanse. Sommige rassen zijn genetisch hoornloos en bij veel andere koeien kunnen de hoorns op jonge leeftijd wordenverwijderd<(d.w.z. dat deknoppen van hun hoorns worden vernietigd) op jonge leeftijd om het transport te vergemakkelijken en het werk veiliger te maken. Koeien staan bekend om hun grotemelkklieren(mammaire), ook welpis genoemd, dievier spenen(mamelons) hebben.
Koeien zijn goed aangepast aanbegrazing(zich voeden metgras), met een brede mond en tanden die speciaal zijn aangepast omtaaie vegetatie. Volwassen dieren hebben 32 tanden, maar geen bovenste snijtanden of hoektanden. In plaats daarvan hebben ze eentandvleesranddie wordt gebruikt om het gras te verscheuren.De kiezen hebben maanvormige cirkelvormige richels.
De belangrijkste aanpassing van koeien en andere herkauwers is hun maag/strong>, die wordt gekenmerkt doorvier kamers, zoals eengistingsvat. In depens, de grootste kamer van de maag,verteren bacteriënen anderemicro-organismendeplantaardige vezels (cellulose). Om dit proces te vergemakkelijken, herkauwen koeien het voedsel meerdere keren voordat het via de andere kamers van de maag naar de rest van hetspijsverteringsstelsel gaat.
Dit proces, dat “kauwen” wordt genoemd, maakt het mogelijk omde verteerbare stoffen(de stoffen die worden verteerd) te sorteren ende voedingsstoffenop te nemen. Door later de tijd te nemen om hun voedsel te herkauwen, hoeven koeien niet goed te kauwen wanneer ze eten. Hierdoor kunnen ze snel grote hoeveelheden gras eten terwijl ze zich in de kwetsbare positie met hun kop naar beneden bevinden die nodig is om te grazen.

Fysieke kenmerken van koeien
1. Het lichaam
Koeien zijn over het algemeengedrongenen hebben een lang enrechthoekig lichaam. Vleesveeboucherieis gespierder; melkveelaitierhebben een meer rechthoekige vorm. Koeien wordenbultige runderengenoemd; elkexemplaarheeft een bult op de schouders.
Ontdek in dit artikel de voordelen van koeien voor jong en oud.
De kop is klein in verhouding tot de lichaamsgrootte; ze hebben een lange, rechte snuit. Deze dieren hebben een sterke nek en opvallendewammen. Andere fysieke kenmerken variëren per ras, zoals de stand van de oren of de lengte van de poten.
2. Het gewicht
Het gewichtende groottevariëren aanzienlijk tussen de rassen vanhuisrunderen. Sommige wegen meer dan 3000 pond. Vrouwelijke dieren van hetCanadesemelkras wegen tussen de 1000 en 1100 pond.Charolaiswegen tussen de 2000 en meer dan 2500 pond en koeien tussen de 1250 en meer dan 2000 pond.
Op de leeftijd van 2 jaar wegen Belgische blauwe stieren/strong>weegt gemiddeld iets meer dan 1700 pond en is ongeveer 53 inch groot, terwijl vrouwtjes van dezelfde leeftijd gemiddeld iets meer dan 1100 pond wegen. Het gewenste gewicht van een volwassenDexter-stier, een kleiner ras, is minder dan 1000 pond; de gewenste schofthoogte is 38 tot 44 inch; een 3-jarige Dexter-koe moet tussen de 3 en 3 1/2 voet schouderhoogte hebben en minder dan 750 pond wegen.
3. De kleur
De kleur varieert sterk van ras tot ras.Devonshebben een dieprode-bruine kleur.Holstein-koeienhebben het kenmerkende zwart-witte “koeienpatroon“.Dutch Belted-koeienzijn zwart met een opvallende witte band rond de buik.
Andere rassen vertonen kleurvariaties tussen de verschillende exemplaren.Brahmanen zijn bijvoorbeeld lichtgrijs tot bijna zwart. Sommige exemplaren zijn roodachtig.
4. Zicht en gehoor
Koeien zijnprooidieren. Hun ogen bevinden zich aan de zijkanten van hun hoofd, waardoor ze bewegingen om zich heen kunnen waarnemen. Het kost hen meer tijd om zich op specifieke objecten te concentreren.
Hun uitstekende perifere zicht zorgt voor een panoramisch effect aan de zijkanten. Hun gehoor is gevoelig voor hoge tonen,melkkoeien meer danvleeskoeien.
5. De spijsvertering
Herbivoren, runderen voeden zich voornamelijk met gras enstengels. Om gras of een plant uit de grond te trekken, rolt een rund zijntongom de plant en snijdt deze af met zijn ondertanden. In plaats vansnijtanden heeft het rundtandkussentjes, die ideaal zijn om grof gras en anderplantmateriaal te vermalen.
De koe is eenherkauwer met een maag met vier kamers. Deze vier kamers zijnde pens, hetnetmaagen delemmet. Het voedsel gaat eerst door de pens en de netmaag, waar bacteriën helpen om het af te breken tot mest, een substantie die runderen weer uitbraken en opnieuw kauwen. Vervolgens gaat het voedsel door de lebmaag en komt het in de maag terecht. Dit verteringsproces kan 70 tot 100 uur duren.

Hoe zorg je voor een koe?
De eerste stap die je moet zetten, of je nu een enkele koe koopt om in de behoefte aanmelkenzuivelproducten van je gezin te voorzien, of eenstrong>een hele kuddevleesvee of melkkoeien koopt, is ervoor te zorgen dat u over de financiële middelen beschikt om dit avontuur aan te gaan.
Een enkele koe is erg duur als u rekening houdt met hetvoer, dehuisvesting, waterendierenartskosten. Voordat u begint, moet u ervoor zorgen dat uw inkomen voldoende is en dat u genoeg geld opzij heeft gezet om uw project te financieren.
Het volgende wat u moet doen, is uw faciliteiten inrichten. Zelfs als u maar één melkkoe houdt, moet u haar een veilige en stevige schuilplaats bieden, met een gemakkelijk te reinigen en antislipvloer.
Leer eenvoudig een koe tekenen door de stappen in dit blogartikel van onze winkel te volgen.
Door ervoor te zorgen dat uw faciliteiten veilig, schoon, comfortabel en uitnodigend zijn, helpt u uwveerustig te blijven, wat erg belangrijk is omdat het de omgang met hen vergemakkelijkt, de kwaliteit van de melk en het vlees verbetert en de veiligheid garandeert.
U hebt ook een stevigeomheiningnodig om het vee te scheiden voor veterinaire zorg en andere noodzakelijke handelingen. Een open, beschutte weide is een andere belangrijke toevoeging die bescherming biedt tegen de zon en een goede plek is om meerdere runderen te voeren.
Tevreden runderen, die in een veilige en schone omgeving worden gehouden, hebben veel minder kans om ziek te worden of ongelukken te krijgen die kunnen leiden tot problemen metliggende koeien. Een liggende koe is een koe die niet in staat is om zelfstandig te staan.
Er zijn veel redenen waarom dit kan gebeuren en een groot aantal daarvan kan worden voorkomen door uw eigendom in goede staat te houden. Een van de vele redenen kan eenopgeblazen gevoel, dat met verschillende methoden kan worden behandeld, waaronder bijvoorbeeldbicarbonaatvansoda.
Gezondheid en voeding van koeien
Voordat u een koe op uw land laat komen, moet u ervoor zorgen dat u beschikt over een goede bron van hoogwaardig voer,hooienkuilvoer. Silage lijkt ophooi en wordt gemaakt van verschillende groene, bladrijke planten.
Het wordt gehakseld en geconserveerd doorfermentatieenverzuring. Silage wordt speciaal bereid voorherkauwers(d.w.z. schapen, geiten en runderen).
Zorg ook voor een goede, veilige opslagruimte voor uw voer, hooi, kuilvoer, supplementen en andere benodigdheden. Geef uw vee nooit bedorven, beschimmeld of verroest hooi of voer. Het eten van voedsel van slechte kwaliteit kan uw vee ziek maken of ervoor zorgen dat het gewoonweg niet meer eet.
Als u meer ideeën over koeien wilt, raden we u aan dit blogartikel te lezen.
Vee kan om een aantal redenen stoppen met eten, waaronder slechte kwaliteit voer, onvoldoende voer enziekte. Naast het zorgen voor voldoende hoogwaardig voer voor uw koe of vee, moet u ook een goede werkrelatie opbouwen met uwplaatselijke dierenartsen uwlandbouwvoorlichter.
Deze twee professionals zijn onmisbaar om u te helpen bij het identificeren vangezondheidsproblemenbij uw vee en om u op het juiste spoor te houden wat betreftvaccinatie.

Hoe moet u koeien voeren?
Runderen zijnherkauwers en hebben dus vier magen. Het is belangrijk om ze op de juiste manier te voeren om een goede balans van nuttige bacteriën in de darmen te bevorderen en zo hunspijsverteringsprocesin verschillende fasen te vergemakkelijken.
Bij nieuwe runderen is het belangrijk om te weten wat ze hebben gegeten en hen ten minste tijdens de eerste weken ditvoer te geven. Breng eventuele veranderingen in het voer heel geleidelijk aan gedurende de eerste 7 tot 10 dagen.
Een plotselinge verandering in het voer kan de nuttige darmbacteriën uit balans brengen en ongewenste veranderingen in depHvan de spijsverteringssappen van koeien veroorzaken.
U zult misschien verbaasd zijn over de hoeveelheid voedsel die runderen kunnen eten. Runderen die worden gehouden voor devlees- of melkproductie moeten dagelijks ongeveer 3% van hun totale lichaamsgewicht aan voedsel eten.
Bovendien moeten ze voortdurend beschikken over ruwvoer of kuilvoer om hun spijsverteringsstelsel bezig te houden. Zo blijft het goed functioneren. Runderen die niets teknabbelenhebben, worden angstig, wat schadelijk is voor hun algemene gezondheid en voor de kwaliteit en kwantiteit van de melk of het vlees dat ze produceren.
Tijdens periodes van droogte of wanneer uw koeien drachtig zijn of kalveren zogen, moet u mogelijk aanvullend voer gebruiken dat rijk is aancalorieën. Hier zijn enkele goede keuzes:
- Katoenzaadmeel
- Sojameel
- Gerst
- Tarwe
- Zeewier
- Haver
- Maïs
Raadpleeg uw dierenarts en uwlandbouwvoorlichterom de juistevitaminenen dejuiste mineralendie u aan het voer van uw dieren kunt toevoegen voor het beste resultaat. Het is altijd goed om een blok mineralen en een blok wit zout bij de hand te hebben. Het is beter om deze onder een afdak te plaatsen, zodat ze niet door de regen worden vernietigd en verspild.

Domesticatie en economische productie
Koeien zijn gedomesticeerdehoefdieren(zoogdieren met hoeven) die overal voorkomen, zelfs bij mensen. De wereldwijde veestapel werd in 2016 geschat op bijna een miljard dieren, waarbij India, Brazilië enChina de grootste populaties hadden (samen ongeveer een derde van alle koeien).
Koeien werden voor het eerst gedomesticeerd 8000 tot 10.000 jaar geleden, afkomstig van de oeros, eenwilde soortrunderen die vroeger inEurazië. De wilde oeros stierf uit in het begin van de 17e eeuw als gevolg van overbejaging en het verlies van leefgebied door de uitbreiding van de landbouw(enveestapels).. Tegenwoordig zijn er twee algemeen erkende koeienrassen: dezeboeuitAziëin hetOostenofZantouen de koploze koeien uitWest-Europa,hoewel beide soorten gemakkelijk met elkaar kunnen kruisen. Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat beide soorten afstammen van de bizon, maar het resultaat zijn van onafhankelijke domesticatieprocessen.
Koeien werden aanvankelijk gedomesticeerd als “allround” dieren, die werden gebruikt als trekdierentrek, maar ook voor hun melk en vlees. Regionale specialisaties hebben geleid tot de vorming van een reeks variëteiten, of rassen, die zijn aangepast aan verschillendeklimatenof geselecteerd om belangrijke eigenschappente benadrukken, zoalsde productie van melk of vlees. Koeien worden door de mens op veel andere manieren gebruikt, onder meer als bron vanleervoorkledingen andere producten, en, hoewel dit controversieel is, als deelnemers aan sportevenementen (bijvoorbeeld stierenvechten, stierrijden en rodeo’s). Koeien kunnen ook dienen als maatstaf voor rijkdom, en worden in sommige religies zelfs vereerd als heilige dieren (zie de heiligheid van de koe). Historisch gezien bouwden deEuropeanenuit hetNoordenhun woningen naast of boven de koeienstallen, waardoor “schuren” ontstonden die werden verwarmd door de lichaamswarmte van de koeien.
Allezoogdierenproduceren melk om hun jongen te voeden, maar melkkoeien, zoals de beroemdeHolstein-Friesian, zijn speciaal gefokt om zeer grote hoeveelheden melk te produceren. Aangezien alleen vrouwtjes melk produceren, zijn ze veel talrijker in dezuivelindustrie.melkkoeienrassen zijn geselecteerd op specifieke melkeigenschappen, bijvoorbeeld om de opbrengst te maximaliseren of om een gewenst vetgehalte in de melk te produceren.Koemelkis een belangrijk ingrediënt in tal van voedingsmiddelen. Naast directe consumptie als drank wordt het gebruikt voor de vervaardiging van een breed scala aan producten, waaronderboter,yoghurt,kaasenijs.
Mis de aanbiedingen van onze kleine winkel met de koeiencollectie niet.
Een typischewestersemelkkoe wordt doorgaans twee keer per dag gemolken en produceert gemiddeld 30 liter melk per dag ; maar de werkelijke hoeveelheid hangt af van de leeftijd en het ras van de koe. Het melken gebeurt tegenwoordig meestal niet meer met de hand, maar met machines.
Koeien krijgen meestal hun eerstekalfwanneer ze iets minder dan twee jaar oud zijn. Meestal krijgen ze één kalf, maar soms ooktweelingen. Elke koe kanbevallenaan tien of meer kalveren. Hoewel koeien 20 jaar of ouder kunnen worden, worden oudere melkkoeien vaak uit commerciële kuddes verwijderd en voor vlees gebruikt wanneer hun melkproductie begint af te nemen.
Het vlees van volwassen koeien wordt “rundvlees” genoemd; het vlees van kalveren (die meestal op de leeftijd van drie maanden worden geslacht) wordt “kalfsvlees” genoemd.”.Vleesrunderen, zoals de veel voorkomende rassenHerefordenAberdeen-Angus, worden gefokt omspiermassain plaats van melk te produceren en zijn vaak veel groter dan melkkoeien. Vleesrunderen hebben verschillende kenmerken wat betreft de snelheid vangroei, het vetgehalte van het vlees, de weerstand tegen ziekten en het vermogen om droogte te doorstaan. Naastspiervlees worden ook verschillende organen van de koe, waaronder de lever, de nieren, het hart, de hersenen en verschillende klieren, door de mens geconsumeerd. In vergelijking met melkkoeien worden vleesrunderen over het algemeen in minder intensieve systemen gehouden, omdat ze niet dagelijks worden gemolken.


